Blog

Blog augustus 2021 

Hoi, ik ben Zainab 32 jaar. Ik werk al meer dan 9 jaar in de kinderopvang. We zijn een verticale groep van 0-4 jaar. Het is heel bijzonder dat we alle ontwikkelingen van de kinderen van zo dichtbij mogen meemaken.

Ik heb onlangs een babytraining afgerond. Deze training was echt een eyeopener voor mij. Door de training ben ik erachter gekomen dat je zoveel kan doen om de ontwikkeling van baby’s te stimuleren. Onze rol als pwer is daar heel groot in.

We werken bij Knus Thuys met een activiteitenplan. Elke week maken we zowel voor de baby’s als peuters/dreumes zo een activiteitenplan. 6 activiteiten voor elke doelgroep. Door zo een week activiteitenplan weet je zeker dat alle kinderen worden gestimuleerd in hun ontwikkeling.

We werkende ook met maandelijkse thema’s.

Onze thema is nu DE VAKANTIE helaas is het bij ons op dit moment geen mooi weer. Door middel van activiteiten creëren we toch een zomer gevoel bij Knus Thuys.

Denk aan activiteiten zoals:

  • Werken aan vocabulaire
  • ‘ ik ga op vakantie en neem mee’
  • Picknicken in de tuin van Knus Thuys
  • Knutsel activiteiten
  • Zwemmen in de tuin

 

 

Blog mei 2021

Muziek

’s Ochtends, nadat we lekker fruit hebben gegeten, beginnen we aan de activiteiten van de dag. Ofwel gaan we naar buiten: de kinderen kunnen hun energie kwijt tijdens het rennen, fietsen en andere buitenspelactiviteiten. Of we doen binnen leuke, leerzame dingen.

Eén van de hoogtepunten en vrolijke onderbrekingen van de week is de muziek- dansles van MEMO. Elke keer komt er een andere muzikant met een ander talent, met een leuk instrument of attributen, of een danser en geeft de kinderen een mooie ervaring op het gebied van muziek en cultuur. De groep wordt dan even een kleine concert- of theaterzaal.

Vaak nemen de artiesten muziekinstrumenten mee die de kinderen nog niet kennen. Een blaasinstrument wordt anders bespeeld dan een snaarinstrument en die verrijking is mooi om te zien en te beleven.

Maar is muziek belangrijk voor de ontwikkeling van het kind? Zo ja, welke effecten heeft het?

Ja, muziek draagt enorm bij aan de ontwikkeling van het jonge kind!

Baby’s worden rustig van neuriën of zingen of van een melodietje uit een muziekdoosje.

Het is ook zeer bevorderlijk voor de spraak- en taalontwikkeling. Baby’s/peuters leren woorden herkennen en krijgen gevoel voor het ritme van taal. Kinderen die regelmatig naar muziek luisteren, maken beter onderscheid tussen klanken en woorden. In liedjes zit veel regelmaat waardoor het makkelijker is woorden te onthouden. Dit draagt weer bij aan de spraak- en taalontwikkeling.

Peuters zijn over het algemeen gek op liedjes zingen en dansen. Liedjes worden ook gebruikt om overgangen in het dagritme aan te geven. Wij zingen bijvoorbeeld samen voor de fruithap of de warme lunch, maar ook als het vrije spel afloopt en we het speelgoed gaan opruimen. Kinderen gedijen nu eenmaal goed op regelmaat.

Muziek draagt ook bij aan de motorische vaardigheden. Naarmate de jonge kinderen ouder worden pakken ze alles wat voor handen ligt om muziek mee te maken. De pannetjes uit het keukentje worden tegen elkaar geslagen en hoe harder, hoe beter 😊 Geleidelijk aan komt daar klappen en dansen bij en bewegen op muziek. Deze handelingen zijn allemaal goed voor de motoriek.

Muziek heeft een positief effect op een fijne en goede sfeer. Samen zingen, samen dansen, lachen, positieve reacties krijgen van de vriendjes als ze gekke danspasjes doen. Vervolgens doen ze het allemaal na en stimuleert het de sociale vaardigheden.

Het mooie van muziek is dat het een “taal” is die vrijwel iedereen aanspreekt en die mensen met elkaar verbindt.

Sakina Boulaiz